Situácia na Kryme je napätá, ukrajinskí vojaci sa obávajú provokácií

07.03.2014 Celý región

Kyjev 7. marca (TASR) - Ukrajinské médiá dnes informovali, že noc na Kryme bola napätá, ale zaobišla sa bez incidentov. Ukrajinské posádky však pripúšťajú, že dnes môže dôjsť k novým pokusom o prienik na územie základní ukrajinských ozbrojených síl. S odvolaním sa na Rádio Sloboda o tom informovala agentúra UNIAN.

Najviac napätá je situácia v blízkosti štábu ukrajinského vojenského námorníctva v Sevastopole, keďže sa tam výrazne zvýšil počet príslušníkov tzv. domobrany, ruských kozákov a ľudí v maskovacích uniformách bez rozlišovacích znakov.

Veľmi napätá je situácia v Kerči, kde podľa zdroja denníka Ukrajinská pravda došlo k obsadeniu prístavu trajektov ruskými kozákmi, uviedla agentúra UNIAN. Reálny by mohol byť aj pokus o obsadenie areálu ukrajinskej posádky v Jevpatoriji. Ukrajinskí vojaci posilnili ochranu objektov a pripravujú sa na provokácie zo strany "radikálne naladeného obyvateľstva".

Agentúra UNIAN vo štvrtok informovala, že pred niekoľkými ukrajinskými objektmi provokatéri v uniformách ukrajinských vojakov zaútočili na proruských demonštrantov a príslušníkov tzv. domobrany.

Blokádou základní ukrajinskej armády Rusko získalo operačnú kontrolu prakticky nad celým Krymom, čo vyvolalo negatívnu reakciu zo zahraničia a uvalenie sankcií na ruských a krymských úradníkov, ktorí sú zodpovední za ohrozenie suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny. Ruské vedenie však naďalej tvrdí, že na Kryme ruskí vojaci nie sú a ukrajinské posádky blokujú miestne oddiely domobrany.

Ruský parlament dal minulú sobotu prezidentovi Vladimirovi Putinovi súhlas na vyslanie ruských jednotiek na územie Ukrajiny, aby tam chránili po rusky hovoriace obyvateľstvo. Konkrétny rozkaz na vojenskú intervenciu však zatiaľ nevydal.

Medzičasom krymský parlament schválil principiálne rozhodnutie o pripojení Krymu k Ruskej federácii. Zaradenie Krymu k jej subjektom bude 16. marca na polostrove predmetom referenda. Kyjevská vláda referendum považuje za nelegitímne a jeho výsledky nemieni uznať. Rovnaké rozhodnutie prijalo aj viacero ďalších krajín.
 

Vyberte región